Lanson White Label to szampan składajacy się z kompozycji Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Jest to Półwytrawna odmiana szampana.
Jest 4 produktów.
Szampan Cattier Dry jest kompozycją trzech szczepów winogron- Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. Złocista i szlachetna barwa Cattiera Dry jest wynikiem dojrzewania przez 30 miesięcy na osadzie. Idealny posmak owoców ananasa, brzoskwini i moreli kontrastuje z nutą goryczy imbiru i lukrecji. Na podniebieniu Cattier Dry pozostawia delikatny i gładki akcent.
Cattier Dry Rose jest kupażem trzech szczepów Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. Delikatny różowy kolor. Szampan dojrzewał 30 miesięcy na osadzie, dzięki czemu urzeka swoim mocno owocowym smakiem. Wyczuwalne aromaty malin, truskawki i porzeczki. Idealnie na podniebieniu owoce przeplatają się z posmakiem tostowym i waniliowym. Smak gładki i soczysty.
To cuvée symbolizuje wartości Polski, a także pochodzenie winnicy.
Zawierające mieszankę 50% Pinot Noir, 30% Meunier i 20% Chardonnay, Cuvée Poezja ucieleśnia doskonały wyraz finezji.
To cuvée produkowane jest z działek winorośli specjalnie wyselekcjonowanych ze względu na ich głęboką glebę, która pozwala na lepsze ukorzenienie, a tym samym bardziej złożone aromaty i lepszą strukturę wina.
Dzięki swojemu extra-dry dosage (19g/l), Cuvée Poezja oferuje idealną równowagę między krągłością a świeżością, z delikatnymi aromatami świeżych kwiatów.
Aby rozpocząć tę nową historię Maison Jackowiak-Rondeau, 3000 specjalnych butelek poświęciło czas na cierpliwe leżakowanie w cieniu piwnicy przez 10 lat, czekając na ubranie się w szatę Cuvée Poezja.
Dry
Niektóre trunki na stałe zapisały się w tradycji, czego przykładem może być na przykład szampan do wznoszenia toastów. Jednak ten wyrób charakteryzuje się również szczególnym bogactwem odmian, jakie produkuje się obecnie. Jedną z nich jest szampan Extra Dry, czyli jeden z wariantów tego klasycznego napoju. Warto zatem wiedzieć, co takie określenie oznacza w kontekście wina musującego i jakiego smaku można się w takim przypadku spodziewać. To jeden z licznych produktów, jakie opuszczają destylarnie i efekt łączenia ze sobą owoców ze starannie wybranych szczepów.
Szampan Extra Dry – co to znaczy?
Niekiedy na butelkach można spotkać takie określenia czy nazwy jak właśnie Extra Dry – co to znaczy jednak w przypadku właśnie produkcji szampana? Mianowicie jest to alkohol, który nie jest tak wytrawny, jak Brut, ale nie charakteryzuje się słodyczą spotykaną w przypadku butelek oznaczonych jako Doux. Warto również odróżnić wariant Dry od Extra Dry. W przypadku tego pierwszego mowa o półsłodkim winie musującym, w tym drugi z kolei o wytrawnym napoju. Wszystko zatem rozbija się o poziom cukru w danym wyrobie, o czym należy pamiętać w trakcie dobierania ich na poszczególne okazje.
Czym właściwie są wina musujące?
Warto wiedzieć, czym właściwie są wina musujące i co charakteryzuje taki wyrób. Pod tą nazwą kryje się specjalna odmiana alkoholu o wysokim stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla. Warto jednak zauważyć, że różnią się one od szampana tym, w jaki sposób powstają w nich bąbelki. W jednym przypadku wynika to z naturalnego procesu fermentacji, w innych przypadkach niekiedy zaś dochodzi do tego w wyniku specjalnego procesu. Należy pamiętać o tym, że każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino można określać mianem tego francuskiego trunku.
Istotną kwestią są także odmiany winogron, jakie wykorzystuje się do produkcji wina musującego i szampana. Konieczne jest użycie owoców specjalnych szczepów. W regionie Szampania winorośl nie ma sprzyjających warunków do wzrostu ze względu na pogodę i umiejscowienie na północy kraju. Kredowe podłoże i gleba z zawartością wapnia z kolei odpowiadają za odpowiednią zawartość kwasów w winogronie, co przekłada się na smak i produkcję takiego właśnie musującego napoju.
Historia szampana Dry
W jaki sposób powstały takie trunki jak właśnie szampan Dry? Za samo jego odkrycie odpowiada mnich benedyktyński Dom Pérignon, który połączył ze sobą różne wina i poddał je wtórnej fermentacji. Wtedy to napój zaczął musować, a butelki przechowywane w piwnicy wybuchały. Od tamtego czasu proces ten został zdecydowanie udoskonalony, pojawiły się różne warianty tego alkoholu, a imię pomysłowego mnicha stało się nazwą jednej z powszechnie znanych jego odmian. Dzięki temu zapisał się on na stałe w tej historii.
Nazwa na etykiecie – co ona mówi o produkcie?
Obecnie produkuje się wiele rozmaitych trunków, w tym win musujących, jednak by móc je nazywać szampanem, muszą one spełniać określone kryteria. Przede wszystkim powinny one pochodzić z Szampanii, czyli regionu we Francji. To właśnie dzięki panującym tam trudnym warunkom atmosferycznym mógł powstać taki właśnie alkohol. Na butelkach można się spotkać z takimi oznaczeniami jak na przykład brut, doux, demi-sec, czy właśnie dry. Oznaczają one to, jaka jest w nich zawartość tak zwanego cukru resztkowego, o której decyduje ostatnia faza produkcji, czyli tirage. To dzięki temu rozróżnia się słodsze i bardziej wytrawne warianty o zróżnicowanych smakach.
Pod nazwą brut kryją się alkohole o mniejszej zawartości cukru, która sięga do sześciu gramów. Po drugiej stronie skali znajduje się z kolei doux, gdzie tego składnika można znaleźć nawet do pięćdziesięciu gramów na litr napoju, co daje niezwykle słodki smak. Z kolei extra dry to wartości mniej więcej od dwunastu do dwudziestu gramów w litrze takiego trunku. W przypadku takiego szampana jak extra dry mówimy o wyrobie półwytrawnym, natomiast dry to już produkt półsłodki, o czym warto pamiętać w trakcie wyboru.
Szampan Dry – jak powstaje ta odmiana?
W jaki sposób przygotowuje się taki właśnie musujący wyrób? W przypadku wariantu Extra Dry szampan powstaje podobnie jak inne jego znane odmiany. Do produkcji niezbędne są odpowiednie szczepy winogron i proces produkcji znany jako metoda szampańska. Za poziom cukru resztkowego odpowiada ostatnia jego faza, czyli tirage. Niekiedy bowiem dodaje się cukier podczas wtórnej fermentacji, a niekiedy nie i wtedy ma się do czynienia z napojami o odmiennym poziomie słodyczy.
Sama zaś metoda szampańska oznacza przede wszystkim wtórną fermentację. Najpierw konieczne jest przygotowanie wina bazowego, które rozlewa się do butelek i dodaje się do niego pożywkę, najczęściej w postaci drożdży i cukru trzcinowego. Taka mieszanka znana jest pod nazwą liqueur de tirage. To właśnie w butelce następuje fermentacja, a trunek nasyca się dwutlenkiem węgla. Dzięki temu obecne w nim bąbelki powstają w sposób całkowicie naturalny.
Szampan Dry – jak smakuje taki trunek?
Co wyróżnia smak takiego szampana jak właśnie Dry? Oczywiście zależy to od zawartości cukru resztkowego, jednak w przeciwieństwie do butelek oznaczonych jako Brut ten składnik pojawia się w napoju i sprawia, że jest on nieco słodszy. Obecne są w nim również między innymi nuty kwiatowe czy owocowe, które dodają całości głębokiego i złożonego charakteru. Takie lżejsze trunki o egzotycznym posmaku charakteryzują się zatem tym, że są nieco łatwiejsze w odbiorze, a wszystko to właśnie dzięki wspomnianym akcentom z rozmaitych gatunków owoców.
Jak podawać szampan Dry?
W jaki sposób najlepiej serwować takiego szampana Dry, by wydobyć z niego wszystkie walory smakowe? Oczywiście powinno się go najpierw schłodzić, ponieważ taki trunek powinien mieć temperaturę, która nie przekracza około dziewięciu stopni Celsjusza. Koniecznie należy też ostrożnie przelać go do odpowiednich, wysokich kieliszków. W ten sposób można nie tylko uniknąć powstania piany na powierzchni płynu, ale też jak najdłużej utrzymać przy życiu bąbelki.
Do czego może pasować szampan Dry?
Ze względu na swój określony, słodkawy i owocowy charakter szampan taki jak Dry nie będzie pasował do wszystkich potraw. Można go jednak podawać między innymi do deserów, ciast, czy innych słodkich przekąsek, które będzie uzupełniać. Niekiedy pojawia się on także w towarzystwie owoców. Szampan tradycyjnie kojarzy się z toastem, zatem pojawia się on na stole na przykład w trakcie ważnych kolacji, spotkań czy uroczystości, gdzie ma on pasować do takiej właśnie formalnej oprawy danego wydarzenia.
Szampan Dry, czyli jedna z odmian znanego trunku
Nie da się ukryć, że szampan Dry należy do słodszych trunków, natomiast wersja Extra Dry to raczej wariant dla osób, które wolą bardziej wytrawne aromaty. W każdym z tych przypadków warto pamiętać o tym, jak wiele warunków musi zostać spełnionych, by mogła powstać właśnie butelka z takim szampanem. Taka rozmaitość odmian sprawia, że bez trudu da się je dopasować do potrawy, czy też nawet okazji. Warto sprawdzać zatem oznaczenia na etykietach, by wiedzieć, czy dany wyrób cechuje się słodyczą, czy też raczej nie.