Tequila

Tequila jest napojem destylowanym z niebieskiej agawy roślin, głównie w okolicy miasta Tequila 65 km (40 mil) na północny zachód od Guadalajara,  w środkowo-zachodnim meksykańskim stanie Jalisco.

Czerwone gleby wulkaniczne w regionie Tequila doskonale nadają się do uprawy niebieskiego agawy, a ponad 300 milionów roślin jest tam zbieranych każdego roku. Agawa rośnie inaczej w zależności od regionu. Niebieskie agawy uprawiane w regionie Los Altos są większe i słodsze pod względem aromatu i smaku. Agwy zebrane na nizinach mają bardziej zielnego zapachu i smaku. Ze względu na swoje znaczenie historyczne i kulturowe, region w pobliżu Tequili został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 2006 roku, Agawa Krajobraz i starożytne obiekty przemysłowe Tequila.

Meksykańskie przepisy stanowią, że tequila może być produkowana tylko w stanie Jalisco i ograniczonych gminach w stanach Guanajuato, MichoacĂĄn, Nayarit i Tamaulipas. Tequila jest uznawana za meksykańską nazwę produktu pochodzenia w ponad 40 krajach. Była chroniona przez NAFTA w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych do lipca 2020 r. poprzez umowy dwustronne z poszczególnymi krajami, takimi jak Japonia i Izrael, i od 1997 r. jest chroniona nazwą produktu pochodzenia w Unii Europejskiej.